NAGRADE ZA UPOTREBU ČOVEKA

Predstava Upotreba čoveka, prema romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, čiji su koproducenti UG Novi tvrđava teatar, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Grad teatar Budva i East West centar Sarajevo, osvojila je četiri nagrade na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu.

Žiri u sastavu reditelja Svetozara Rapajića, zatim glumice Dragane Varagić i producenta Janka Ljumovića nagradili su Borisa Liješevića za režiju Upotrebe čoveka i Čitača, uz obrazloženje da je „u ovim predstavama reditelj uspešno povezao sredstva nekadašnjeg ekspresionizma sa modernim scenskim jezikom“.

Željku Piškoriću dodeljeno je priznanje za najbolju scenografiju, a Marini Sremac usledila je nagrada za kostimografska rešenja.

Nagrada za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike Avdo Mujčinović dodeljena je Aljoši Đidiću, koji se sa „velikom glumačkom energijom, a preciznim sredstvima, uspešno kretao kroz različite likove koje je tumačio“.

Ova predstava je u Novom Sadu premijerno izvedena na prošlogodišnjem Novom tvrđava teatru, u međuvremenu je imala uspehe na gostovanjima u Budvi, Sarajevu, Nišu, Šapcu, te Subotici, a očekuje se da će se od iduće sezone naći na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta.

ZAVRŠEN SEDMI NOVI TVRĐAVA TEATAR U ČORTANOVCIMA

Najbolji Emina Elor i Atila Nemet

Sinoć je završen sedmi po redu Novi tvrđava teatar, koji se održava u autentičnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima.

Uprkos odlaganjima i preprekama, izazvanim aktuelnim virusom, publika je, zajedno sa učesnicima i organizatorima, uživala u ovogodišnjem izdanju festivala, a svi su se radovali činjenici da su nam se umetnost i teatar vratili ,,na velika vrata“.

Posle četiri uspešna dana, na finalu festivala reprizno je izvedena predstava Upotreba čoveka, koja je svoju premijeru doživela na otvaranju, a tome je prethodilo svečano uručenje nagrada, koje su ove godine dodeljene za najbolju žensku i mušku ulogu, i za kolektivno igranje.

Naime, žiri sedmog izdanja pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar, u sastavu glumice Sanje Ristić-Krajnov, književnika Lasla Blaškovića i kritičarke Nataše Gvozdenović, odlučio je da nagradu za najbolju žensku ulogu dobije Emina Elor za ulogu Vere Kroner u predstavi Upotreba čoveka.
Obrazloženje odluke žirija donosimo u celosti:
,,Emina Elor igra Veru Kroner autentično, svedenom, a dubokom igrom otkrivajući nove slojeve lika Kronerove. Vera Kroner u izvođenju Emine Elor postaje simbolom stradanja sa jedne i otvaranja puta prevazilaženja smrti sa druge strane, sa gledaocem ostvaruje blisku i neposrednu komunikaciju.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide u ruke Atile Nemeta za ulogu Karenjina u predstavi Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház u režiji Dejana Projkovskog. Karenjin Atile Nemeta je kreacija doneta precizno, koncentrisano i jasno. Nemet brilijantno donosi lik koji simboliše niz krutih i lažnih vrednosti, na način da je gledalac igrom izazvan da spram njega preispita sopstvene stavove i stereotipe.

Žiri dodeljuje specijalnu nagradu za  kolektivnu igru u predstavama Upotreba čoveka i Ana Karenjina, jer je uprkos različitim rediteljskim postupcima korištenim u predstavama primer onoga što vidimo retko na sceni – celovite  igre koja kao potpun doživljaj stiže do publike i na taj način publici otvara prostor za mnoštvo kako ličnih asocijacija tako i svojevrsnu katarzu.”

ODLUKE ŽIRIJA POZORIŠNOG FESTIVALA NOVI TVRĐAVA TEATAR

Žiri sedmog izdanja pozorišnog festivala  Novi tvrđava teatar odlučio je da nagradu za najbolju žensku ulogu dobije Emina Elor za ulogu Vere Kroner u predstavi Upotreba čoveka u režiji Borisa Liješevića i koprodukciji  UG Novog tvrđava teatra, East west centra u Sarajevu, Budva grada teatra i Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaza , zato što Emina Elor igra Veru Kroner autentično, svedenom, a dubokom igrom otkrivajući nove slojeve lika Kronerove. Vera Kroner u izvođenju Emine Elor postaje simbolom stradanja sa jedne i otvaranja puta prevazilaženja smrti sa druge strane, sa gledaocem ostvaruje blisku i neposrednu komunikaciju.

Odluka je doneta jednoglasno.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide u ruke Atile Nemeta za ulogu Karenjina u predstavi Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaza u režiji Dejana Projkovskog.  Karenjin Atile Nemeta je kreacija doneta precizno, koncentrisano i jasno. Nemet brilijantno donosi lik koji simboliše niz krutih i lažnih vrednosti, na način da je gledalac igrom izazvan da spram njega preispita sopstvene stavove i stereotipe.

Odluka je doneta jednoglasno.

Žiri dodeljuje specijalnu nagradu za  kolektivnu igru  u predstavama Upotreba čoveka i Ana Karenjina, jer je uprkos različitim rediteljskim postupcima korištenim u predstavama primer onoga što vidimo retko na sceni - celovite  igre koja kao potpun doživljaj stiže do publike i na taj način publici otvara prostor za mnoštvo kako ličnih asocijacija tako i svojevrsnu katarzu.
U Novom Sadu 7.09.2020.

Sanja Ristić Krajnov  glumica
Laslo Blašković književnik
Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka ( predsednica žirija)

ČETVRTI FESTIVALSKI DAN – OLEANNA

Četvrtog dana festivala, na programu se našla predstava Oleanna, koju je režirala selektorka festivala Vida Ognjenović, a izvode je studentkinje master studija Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu Annamaria Serda i Jovana Todorović. Ova predstava je van takmičarske konkurencije.

Oleanna je drama o iskrivljenim društvenim vrednostima i pokazuje do kojeg ekstrema možemo da dođemo ako nastavimo u ovom smeru u kojem se u modernom obrazovanju povlači znak jednakosti između studenata i profesora, između drskosti i ”stava”.

Danas nas, na finalnom danu, očekuje repriza predstave Upotreba čoveka, koja je premijerno izvedena na otvaranju festivala, a tome će prethoditi proglašenje dobitnika festivalskih nagrada!

TREĆI FESTIVALSKI DAN I DRUGO IGRANJE ANE KARENJINE

Publika je i prethodne večeri, pod vedrim nebom nad Čortanovcima, uživala u jedinstvenoj izvedbi Ane Karenjine Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

Ova predstava, koju odlikuje pompezna, elegantna, tamna scenografija, stopila se sa zvezdanim nebom i zidinama čortanovačke tvrđave, a glumci su nas do poslednjeg časa, kroz dinamične smene scena – snažno podržanih muzikom koja je miks orijenta, elektronike, plesnih ritmova, te operskog zvuka, vodili kroz tragičnu priču troje ljudi, na čelu sa Anom Karenjinom.

Večeras je na programu duodrama Oleanna, pisca Dejvida Memeta, u režiji Vide Ognjenović.

DRUGI FESTIVALSKI DAN - ANA KARENJINA

Sinoć je publika na Novom tvrđava teatru imala priliku da pogleda predstavu Ana Karenjina, koja se nalazi u takmičarskom delu festivala. Reč je o jedinstvenoj i impozantnoj postavci Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, čiju režiju potpisuje makedonski reditelj Dejan Projkovski.

"Izbor između individualne sreće, ili sreće porodice, odnosno drugih, da li odabrati svoj put, ili ostati u nekim okvirima gde te društvo u jednom trenutku postavi, to su izbori, dileme i pitanja koja postavlja ova predstava. Odluka da Ana Karenjina ode sa Vronskim, dolazi u sukob sa onim što se zove moralom u ondašnjem društvu. Ali, čak i danas postoje izbori pred svakim čovekom, kada se opredeljuje u tome šta je tačno, ili važno, da li da prati svoje srce, dušu, ili pristaje da bude samo deo društvenih okvira koji su zadati", ističe reditelj Projkovski.

Večeras nas, od 20 časova, ponovo očekuje na repertoaru.

SINOĆ JE SVEČANO OTVOREN 7. NOVI TVRĐAVA TEATAR

Sinoć  je u Vili Stanković svečano otvoren ambijentalni pozorišni festival Novi tvrđava teatar, koji se već sedmu godinu za redom održava na tvrđavi u Čortanovcima. Čast da Festival otvori ukazana je prvakinji Drame Srpskog narodnog pozorišta Gordani Đurđević-Dimić.

Nakon toga je usledila premijerna izvedba predstave Upotreba čoveka po romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića. Reč je o predstavi koju su zajednički pripremali Festival Novi tvrđava teatar (Novi Sad), Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Festival Grad teatar (Budva) i East West centar (Sarajevo). Reprizno izvođenje Upotrebe čoveka nas očekuje na poslednjem festivalskom danu – 8. septembra, a predstava će se od oktobra meseca nalaziti na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház.

,,Bio je istinski dramaturški poduhvat ’prevesti’ na pozorišni jezik tu impozantnu fresku novosadskog života, predratnog, ratnog i poratnog, pre svega zbog njene komplikovane strukture  i nebrojenih rukavaca u koje odvodi Tišmino pripovedanje", naveo je na konferenciji za medije reditelj Boris Liješević.

Uz to je dodao da su čitajući roman na probama, imali utisak da čitaju neke savremene hronike i dobijaju poruke za sopstveno vreme: ,,A, jedna od najznačajnijih takvih je koketiranje sa opasnim idejama koje svoj koren imaju u fašizmu, a završavaju se u gasnim komorama. Sve nas je podsećalo na ratove koje pamtimo. Zato je predstava u Sarajevu snažno rezonovala. Kako su samo razumevali te ljude koji se do zadnjeg časa nadaju da ludilo ne može biti jače od razuma. A kada shvate da nije - već je kasno. Već kucaju na vrata i vode nas. Rat je uvek jedan te isti, gde god bio. Povodi su različiti, ali se uvek svede na isto.”

Večeras i sutra će se na repertoaru naći predstava Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, a glavne uloge igraju Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš.

VEČERAS JE SVEČANO OTVARANJE 7. NOVOG TVRĐAVA TEATRA

Večeras je, u 20 časova u Vili Stanković u Čortanovcima, svečano otvaranje sedmog izdanja ambijentalnog pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar!

tvrdjava

Festivalski program započeće premijernom izvedbom "Upotrebe čoveka", koju su zajednički pripremali UG ,,Novi tvrđava teatar", Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház, Festival ,,Grad teatar Budva" i ,,East West centar" iz Sarajeva.

Dobro nam došli!

NOVI TVRĐAVA TEATAR POD SLOGANOM ’’ODBRANA ZAGRLJAJA“

Novi Sad, 31. avgust, 2020.

U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održana je konferencija za medije povodom najave sedmog Festivala Novi tvrđava teatar, koji će se održati od 4. do 8. septembra, na otvorenim terasama Vile Stanković u Čortanovcima.

O koncepciji, programu, predstavama, kao i o izazovima sa kojima su se organizatori Novog tvrđava teatara susreli u vanrednim okolnostima, na konferenciji su govorili umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović, zatim glumac Jugoslav Krajnov, te član saveta festivala Vladimir Horovic, pa reditelj predstave Upotreba čoveka Boris Liješević, kao i glumica iz predstave Emina Elor. Pored njih, medijima su se obratili i član umetničkog saveta festivala Robert Lenard, i glumci iz predstave Ana Karenjina – Arpad Mesaroš i Atila Nemet.

,,Ove godine se naš festival odigrava pod sloganom Odbrana zagrljaja. Danas je zagrljaj, kao prenosilac virusa sa kojim se suočavamo, proglašen za veliku opasnost. Pomislila sam da kada korona prođe, više nećemo znati šta je zagrljaj, moraćemo deci da objašnjavamo i da držimo kurseve kako se to izvodi i šta se time dobija. Zato se odbrana zagrljaja dešava u pet večeri u Vili Stanković u Čortanovcima, na Novom tvrđava teatru. Ove godine smo zbog korone morali da smanjimo obim festivala, pa će tako publika moći da pogleda tri predstave, i ne kažem samo, zbog toga što imamo tri odlične predstave. Među njima je premijera Upotrebe čoveka, koju je naš festival pripremao u koprodukciji sa još dva festivala i Novosadskim pozorištem, kao i predstave Ana Karenjina i Oleanna“, navela je umetnička direktorka festivala Vida Ognjenović.

Festival Novi tvrđava teatar će 4. septembra biti otvoren premijernom izvedbom predstave Upotreba čoveka, nakon čega, 5. i 6. septembra, slede dva igranja Ane Karenjine Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, te 7. septembra predstava Oleanna Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, a zatim reprizno izvođenje Upotrebe čoveka, 8. septembra.

Sve predstave će se igrati od 20 časova u Čortanovcima, dok će u slučaju kiše program biti prebačen u Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház.
Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Gigs Tix-a, počev od 31. avgusta, a cena pojedinačne ulaznice iznosiće 500 dinara.

Prevoz do Čortanovaca je organizovan za sve predstave i ulazi u cenu ulaznice, s tim što je prilikom kupovine karte bitno naglasiti da li je isti potreban.

 

 

Program 2020.


 

4. i 8. septembar 2020. Vila Stanković, u 20 časova

Reditelj: Boris Liješević
Prema romanu Aleksandra Tišme

UPOTREBA ČOVEKA

UG „Novi tvrđava teatar“ Novi Sad, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház,
Grad teatar Budva i East West Centar Sarajevo

 


 

5. i 6. septembar 2020. Vila Stanković, u 20 časova

Reditelj: Dejan Projkovski
Prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja

ANA KARENJINA

Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház

 


 

7. septembar 2020. Vila Stanković, u 20 časova

Predstava u čast nagrađenih

Rediteljka: Vida Ognjenović
Dejvid Memet

OLEANNA

Fakultet savremenih umetnosti Beograd
Master predstava studentkinja pod mentorstvom profesorke Vide Ognjenović

 


7. NOVI TVRĐAVA TEATAR

8

Festival Novi tvrđava teatar koji se održava na otvorenim terasama Vile Stanković pomeren je zbog aktuelne epidemije iz svog uobičajenog letnjeg termina u jesenji. Umesto u julu, festival će biti održan od 4. do 8. septembra.

Novi tvrđava teatar će biti otvoren premijernom izvedbom Upotrebe čoveka po romanu Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Borisa Liješevića i Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića. Ova predstava je nastala u koprodukciji festivala Novi tvrđava teatar (Novi Sad),  Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, festivala Grad teatar (Budva) i East West centra (Sarajevo). Reprizno izvođenje nas očekuje na poslednjem festivalskom danu – 8. septembra.

Na repertoaru će se pored toga, 5. i 6. septembra, naći predstava Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház, čiju režiju potpisuje Dejan Projkovski, te 7. septembra predstava Oleanna, koju izvode studentkinje master studija Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, u klasi Vide Ognjenović.

,,Zbog velikog interesovanja publike za Novi tvrđava teatar, žao nam je što smo morali da pomeramo datume. Međutim, ovo je prilika da zajedno sa publikom proverimo taj rani septembarski termin. Može se  pokazati kao festivalski pogodniji, pa, ako se u to uverimo, možda ćemo ga i zadržati“, najavili su u organizacionom timu festivala.