UPOTREBA ČOVEKA

Žiri sedmog izdanja pozorišnog festivala  Novi tvrđava teatar odlučio je da nagradu za najbolju žensku ulogu dobije Emina Elor za ulogu Vere Kroner u predstavi Upotreba čoveka u režiji Borisa Liješevića i koprodukciji  UG Novog tvrđava teatra, East west centra u Sarajevu, Budva grada teatra i Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaza , zato što Emina Elor igra Veru Kroner autentično, svedenom, a dubokom igrom otkrivajući nove slojeve lika Kronerove. Vera Kroner u izvođenju Emine Elor postaje simbolom stradanja sa jedne i otvaranja puta prevazilaženja smrti sa druge strane, sa gledaocem ostvaruje blisku i neposrednu komunikaciju.

Odluka je doneta jednoglasno.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ide u ruke Atile Nemeta za ulogu Karenjina u predstavi Ana Karenjina Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaza u režiji Dejana Projkovskog.  Karenjin Atile Nemeta je kreacija doneta precizno, koncentrisano i jasno. Nemet brilijantno donosi lik koji simboliše niz krutih i lažnih vrednosti, na način da je gledalac igrom izazvan da spram njega preispita sopstvene stavove i stereotipe.

Odluka je doneta jednoglasno.

Žiri dodeljuje specijalnu nagradu za  kolektivnu igru  u predstavama Upotreba čoveka i Ana Karenjina, jer je uprkos različitim rediteljskim postupcima korištenim u predstavama primer onoga što vidimo retko na sceni - celovite  igre koja kao potpun doživljaj stiže do publike i na taj način publici otvara prostor za mnoštvo kako ličnih asocijacija tako i svojevrsnu katarzu.
U Novom Sadu 7.09.2020.

Sanja Ristić Krajnov  glumica
Laslo Blašković književnik
Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka ( predsednica žirija)